Domnia lui Ciubar Voda - De o stea mare cu coada

Domnia lui Ciubar Voda - De o stea mare cu coada

de George ToparceanuDe o stea mare cu coada, ce s-au ivit pe ceriu in vremea lui Ciubar-Voda


Īn zilele acestui Ciubăr-vodă, la cursul anilor 6958, martie la Blagoviștenie, ivitu-s-au pre ceriu stea mare cu coadă, căreia īi zic latinii cometa, adecă măturoiu. Și lungă era și hioroasă foarte, īncepāndu-se dentr-o stea deasupra hanului Mānzulesii. Și cuprindea giumătate de cer cu coada īntinsă, cum o ar hi lungit și o ar hi smerit un vānt mare de cătră asfințit.

Și ieșea Ciubăr-vodă īn polimari, de bătea metanii spre dānsa cu boierii și se īnchina īn fiecare sară. Ce nimica n-au folosit. Că a doua zi iară se arăta pre ceriu acel semn dumnezeiesc cu coadă. Pentru care mulți boieri īnvățați, strāngāndu-se la sfat, au făcut prognitic de cele ce se va lucra īn țară după aceea. Și ziceau uniia că poate nimica rău nu se va scorni de la o scārbă mică de stea. Ce, dacă nu ar hi avut coadă, nu era nice o nevoe, că la cap au fost stea ca toate stelele. Dar asta-i, că avea coadă.

Și de zi ce trecea, se tot muta cu capul īnainte, iară dendărăpt se tot scurta, pānă ce la urmă au rămas bearcă de tot, numai cāt un bob de hameiu. Și așa au perit, după ce au trăit patru săptămāni și o zi.

Tārziu mult după aceea, s-au ijderit un popă leah, pre nume Kupernic, om īnvățat foarte, carele au scornit că pămāntu-i rătund ca o gogoașă și merge răsucindu-se giur pregiur de soare. Și zice că la vreme de noapte omul stă acățat de pămānt, cu capul īn gios, cum stă ghionoaia pre copaciu, au furnica prinsă cu ghiarăle de coaja mărului, și altele ca acestea. Bună-i īnvățătura la om, nu zic ba, că luminează mintea și īntărește sufletul pre cărările Domnului; iară nice pre multă nu-i bună, că strică omului capul și-l īndeamnă la măscări. Nu s-au gāndit acela ce au scris, mai īntăiu să giudece și să cumpănească, și apoi să scrie. Că omul nu are nice ghiară, nici cleiu la talpă: cum ar sta el oare cu capul īn gios și cu picioarele īn sus? Au numai dacă-l spānzură cineva, cānd au făcut vrun rău, altmintrelea cum? Iară dacă așa īmbia omul noaptea, cum zice acel popă leah, atunci și caii și vacile īmblă pre uliță la vreme de noapte tot cu copitele pre sus, las a mai pomeni de muieri și giupānese, care nice nu-i de crezut așa mascara la o față bisericească, măcar că au fost papistaș.

Șus e īncătro stă omului capul, și gios īncătro picioarele. Aceasta-i adevărat noaptea ca și ziua, afară numai dacă doi și cu doi vor face la miezul nopții cinci, iară cānd se crapă de ziuă vor īncepe a face tot patru, la loc, cum au fost.

Și zice iară acel Kupernic că soarele-i mai mare ca pămāntul, și stelele așijdere mai mari. Ce pămāntu nu l-au cuprins nime cu ochii īntreg, să știe cātu-i. Mare trebue să hie, dacă sprijine el īn spate atātea noroade și īmpărați și cetăți, și Țara Leșască pe deasupra. Ce soarele se vede bine cu ochii că-i numai cāt un zlot unguresc, poate ceva mai mărișor. Iară despre stele, săracele, nice n-ar hi cu cale să mai pomenim, că dacă le-ai strānge pre toate la un loc īntr-o mierță de orz și le-ai īndesa bine, īncă ar mai rămānea goală merța de-agiuns, cāt să īncapă și acel Kupernic īntr-īnsa.

Nime nu cunoaște rostul stelelor celor veșnice, fără numai unul Dumnezeu, care le-au scăpărat din veșnicie și le mută dămol, cumu-i mersul ceriului de la răsărit cătră apus. Iară cānd se ivește cāte una nouă cu coadă, ca īn vremea lui Ciubăr-vodă, alta nu poate fi decāt veste īnfricoșată de războiu ce se va isca īntre noroade, pentru certarea păcatelor noastre.

Cum s-au și tāmplat.
Domnia lui Ciubar Voda - Predoslovie
Domnia lui Ciubar Voda - De amestecaturile

Domnia lui Ciubar Voda - Nakazanie
Domnia lui Ciubar Voda - De domnia lui Ciubar-Voda
Domnia lui Ciubar Voda - De inceputul domniei
Domnia lui Ciubar Voda - De o stea mare cu coada
Domnia lui Ciubar Voda - Cand s-au razboit Ciubar-voda
Domnia lui Ciubar Voda - Cand face nunta Ciubar-voda
Domnia lui Ciubar Voda - De un gramatic minciunos
Domnia lui Ciubar Voda - De sfarsitul domniei si moartea lui Ciubar-voda


Aceasta pagina a fost accesata de 1021 ori.
{literal} {/literal}