George Toparceanu

George Toparceanu

Nascut la 20 martie 1886 la Bucuresti ; decedat la 7 mai 1937 la Iasi

a fost un poet, memorialist, prozator si publicist roman, membru corespondent al Academiei Romane

1.Primii ani

1886-03-20   Se naste la Azilul Elena Doamna din Bucuresti Gheorghe Toparceanu. Este al doilea copil al familiei Ion si Paraschiva Topirceanu. Mama, nascuta Cosma, mai fusese casatorita cu un anume Mateescu cu care mai avea inca doi copii. Se va desparti de acesta si casatori cu tatal viitorului poet. Cu Ion Topirceanu in afara de Gheorghe va mai avea doi copii: Ralita si Alexandrina. Familia locuia pe strada Cotroceni. Tatal a schimbat mai multe meserii, printre care si aceea de cojocar, iar mama era maestra tesatoare la Azilul Sfanta Elena.

1894 - 1898   Incepe scoala primara la Bucuresti.

1894 - 1898   In aceasta perioada, familia Topirceanu se muta cu locul de munca , prin diferite localitati : Valcea, din nou la Bucuresti, Ialomita, Arges, apoi la Namaiesti, in Muscel. Copil fiind, viitorul poet parcurge si el acest itinerariu. Cea mai frumoasa perioada a copilariei si-o va petrece insa la Schitul Valeni de la Namaiesti, impreuna cu bunica sa devenita calugarita, maica Tina. Topirceanu urmeaza clasa I si a II-a primita la Bucuresti, iar clasele a- III-a, a-IV-a si a V-a la Suici-Arges, pe Valea Topologului

2. Tineretea

1898 - 1901   George Topirceanu este elev la liceul Matei Basarab din Bucuresti. Aici il are ca profesor pe omul politic si publicist C.Banu, viitorul director al revistei Flacara.

1901-09-01   De la liceul Matei Basarab, Topirceanu trece la liceul-internat Sf.Sava . Aici devine coleg cu poetul Mihai Cruceanu. Din aceasta perioada dateaza primele incercari poetice, scrise sub influenta a trei mari scriitori : Eminescu, Duiliu Zamfirescu si Byron.

3. Debutul

1905   Debuteaza in revista populara, Duminica. Se va semna G.Top.

2. Tineretea

1906   Dupa absolvire, intra functionar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de somaj si de viata boemiana.

1906   Termina liceul si se inscrie la Facultatea de Litere, fara insa a o termina din cauza problemelor financiare.

1906   Preda ca suplinitor, pentru cateva luni, la scoala Arhiereul Calist.

1906 - 1907   Colaboreaza la publicatiile Revista ilustrata, Revista noastra, Tribuna din Arad.

1907 - 1909   Perioada agitata si bogata in evenimente il va face pe viitorul scriitor sa ocupe diferite slujbe : mic slujbas, institutor, suplinitor, satisfacerea stagiului militar

1909   Publica poezii de inceput, la Samanatorul, Ramuri si Neamul romanesc literar, precum si la Viata literara si artistica, condusa de George Cosbuc.

1909 - 1910   Debutul in revista Viata romaneasca din Iasi. In aceasta perioada ii apar parodiile : Raspunsul micilor functionari, Oda sobei mele, Noapte de mai, Balada chiriasului grabit, Romanta automobilului, Noapte de august. Va lega o frumoasa si trainica prietenie cu Garabet Ibraileanu.

1909 - 1910   O scurta colaborare la revista Viata sociala condusa de N.D.Cocea. Chiar daca colaborarea a fost una scurta, Toparceanu publica poemele : Noapte de mai, Balada chiriasului Grabit si Balada popii din Rudeni.

1909-04-01   Este numit copist la Casa Bisericii si se inscrie la Facultatea de Drept.

1911   Inceputul stransei prietenii cu scriitorul Mihail Sadoveanu si o va cunoaste pe Alexandra Gavrilescu, numele real al scriitoarei Otilia Cazimir.

1911-09-01   Garabet Ibraileanu, cu care va intretine o interesanta corespondenta, il cheama la Iasi, ca sub secretar de redactie la revista Viata romaneasca. Colaborarea la revista ieseana cu poezii proprii, cronici,recenzii,note, va fi una statornica, destinul poetului fiind amprentat si legat de miscarea literara ieseana.

1912   Editeaza, impreuna cu M.Sevastos, revista Teatrul.

1912-02-01   Se casatoreste cu Victoria Iuga.

1912-04-01   Se naste unicul sau fiu, Gheorghe.

4. Maturitate

1913   In timpul razboiului balcanic,participa la campania din Bulgaria,pe care le va consemna in Jurnalul din campania din Bulgaria, pastrat insa in manuscris de catre buna sa prietena, Otilia Cazimir.

1914   Participa, alaturi de bunul sau prieten Mihail Sadoveanu si alti scriitori ieseni,la intalniri literare. Reia studiile intrerupte din cauza razboiului la filozofie.

1916   Anul de gratie al poetului : publica doua volume : Balade triste (Editura Alcay) si Parodii originale (Editura Librariei)

1916   Este incorporat si trimis pe front,luand parte la luptele de la Turtucaia.Va cadea prizonier inca din primele zile, este dus intr-un lagar in Bulgaria dar se imbolnaveste si este internat in spitalul Hotel Europe, din Sofia

1918 - 1919   Ia sfarsit prizonieratul, poetul se va intoarce in tara spre Iasi, cu o scurta oprire la Bucuresti.

1918 - 1919   La Bucuresti, impreuna cu Eugen Todie, scrie textul de revista teatrala A fost un vis.

1918 - 1919   Apare revista Insemnari literare, avandu-i ca redactori pe cei doi buni prieteni : Mihail Sadoveanu si George Topirceanu. Poetul publica poezii, cronici si numeroase note polemice, majoritatea acestora fiind indreptate impotriva lui Eugen Lovinescu si Octavian Taslauanu.

1918   Apare la Editura Alcalay, cartea Amintiri din luptele de la Turtucaia.

1920   Apare a doua editie a baladelor sub titlul Strofe alese.Balade vesele si triste

1920-04-02   Societatea Scriitorilor Romani discuta despre excluderea mai multor colaboratori, printre care: Ioan Slavici, Gala Galaction, George Toparceanu, D.D.Patrascanu, C. Stere. Tudor Arghezi adreseaza o scrisoare deschisa ziarului Izbanda in care contesta dreptul unor membri ai Societatoo Scriitorilor Romani de a cenzura opiniile confratilor lor. Anunta apropiata infiintare a Sindicatului ziaristilor, care sa se ocupe de interesele membrilor sai.

1920-08-01   Reapare revista Viata Romaneasca, iar Topirceanu va avea functia de prim-redactor. Vor colabora la aceasta revista : Al. Philippide, Demonstene Botez, Mihai Ralea, Ionel Teodoreanu, Al.O. Teodoreanu.

1921   Traduce Visul unei nopti de vara de Shakespeare.

1921   Apare volumul Parodii originale editia a II-a.

1921   Redacteaza Lumea literara si artistica, supliment al ziarului Lumea.

1921   Impreuna cu buna sa prietena, Otilia Cazimir, redacteaza cateva numere din Lumea umoristica.

1921   Colaboreaza la saptamanalul Lumea-bazar, cu articole ce vor intra in volumul Scrisori fara adresa si cu poezii : Acceleratul, Balada unui greier mic

1921   Participa, alaturi de Mihail Sadoveanu si Demonstene Botez, la expozitiile cinegetice prin Moldoca. Devine, la fel ca si prietenii sai, un pasionat colectionar de arme si un inventator, mai ales in domeniul stereoscopiei si al fotografiei.

1927   Scrie si citeste, cu mare succes, conferinta umoristica Bacilul lui Koch.

1927   Publica, editia a III-a a Parodiilor originale.

1928   Colaboreaza la revista Bilete de papagal a lui Tudor Arghezi.

1928   Apare, la Editura Cartea Romaneasca, volumul de poezii Migdale amare.

1928   Apare, la Editura Cartea Romaneasca, editia a III-a a volumului Balade vesele si triste

1929   George Topirceanu publica Jos cortina! Prolog in versuri la piesa Amantul anonim.

1930   Apare cartea de proza Scrisori fara adresa, la Editura Nationala.

1930   Topirceanu este numit inspector general pentru Moldova.

1931   Apar Migdale amare, editia a II-a.

1931   Apare volumul Balade vesele si triste, editia a IV-a

1931   Scrie revista teatrala Bonsoir la Iasi.

1932   Ii apare cartea Parodii originale, editia a IV-a, la editura Cartea romaneasca.

1932   Demonstene Botez, bunul prieten, ii ofera spre locuire poetului casa din strada Ralet in Iasi.

1932-09-21   Poetul obtine functia de inspector special al teatrelor de pe tot cuprinsul Moldovei.

1933   La invitatia cercului Libertatea din Bucuresti tine conferinta Cum am devenit moldovan? in care sunt prezentate numeroase confesiuni si marturii autobiografice.

1934-03-01   In Revista Fundatiilor, nr.3, apar primele fragmente din romanul fantastico-satiric ramas neterminat : Minunile Sfintului Sisoe.

1935   La Universitatea din Iasi sustine conferinta Cum am devenit iesean? cu foarte putine modificari fata de cea tinuta la Bucuresti.

1936   La propunerea prietenului Mihail Sadoveanu, George Topirceanu este ales membru corespondent al Academiei Romane.

1936   Apare Pirin-Planina - Episoade tragice si comice din captivitate.

1936   In revista Insemnari iesene , nr.10, apar fragmente din Minunile Sfintului Sisoe.

1936   Face parte in continuare din conducerea revistei Insemnari iesene.

5. Sfarsitul

1937   Intr- o stare fizica destul de proasta, istovit de boala, beneficiind de o suma obtinuta prin prietenul sau Mihail Sadoveanu de la Ministerul Artelor, poetul pleaca la Viena pentru tratament insotit de buna si devotata sa prietena, Otilia Cazimir.

1937-02-25 - 1937-03-30   Instalat la Hotel Schweitzehof din strada Bauernmarkt la nr. 22, unde va ramane timp de 6 saptamani. Este ingrijit de profesorii Jagic si Otto Porges.

1937-05-01   Se intoarce in tara, la Iasi in casuta din strada Ralet.

1937-05-07   La varsta de 51 de ani, in casuta din strada Ralet , poetul moare din cauza unui cancer hepatic. Ultimele sale cuvinte i-au fost adresate prieteni sale Otilia Cazimir " Inchide fereatra, ca nu pot muri din cauza miresmei de liliac". Va fi inmormantat in Cimitirul Eternitatea din Iasi.