Domnia lui Ciubar Voda - De domnia lui Ciubar-Voda

Domnia lui Ciubar Voda - De domnia lui Ciubar-Voda

de George ToparceanuDe domnia lui Ciubar-Voda, cum au fost de au agiuns de au fost domn


Deci īntorcāndu-se Petru-vodă cu agiutor de oaste de la Ioan Huniad, craiul Țării Ungurești, zic să fie venit cu el și un oare-carele Ciupor, mai mare preste unguri. Iară cānd Huniad și-au īntors mila lui de la Petru-vodă, zic să fie rămas acel Ciupor singur stăpān la domnia Moldovii. De la care apoi cei proști au făcut Ciubăr-vodă, pre limba țării.

Ce toate sunt basne și scornituri, iară adevărul cum au fost, īntr-alt chip se arată.

Scrie letopisețul nostru cest moldovenesc, ales Toader Cārneciu dascălul, această poveste, de zice că īntr-o vreme la atāta agiunsese țara, au fără domn, au să priimească la domnie pre Alixăndrel, feciorul lui Iliaș-vodă, carele trăia la curtea lui Cazimir, craiul leșesc.

Ce Alixăndrel nevrāstnic și mucos hiind, numai 14 ai, strānsu-s-au boierii și țara de s-au sfătuit pre cineși vor alege să pue domn. Și se mierau boierii, cum vor face? Că pre obiceiul țărăi, nu se cădea altuia să dea domnia, fără carele nu vrea hi sămānță de domn. Și iscodind unul de la altul, aflatu-s-au Coste logofăt și Onciul, și Andronic, și alții, de au mărturisit, cum să fie mărs mai demult Alexandru-vodă la vānătoare, īn tinerețele lui, și au mas o noapte īn tārgul Hārlăului, la casa unui Ciubăr negustor, carele lipsia de acasă, că īndestula den ciubere toată Țara de Gios. Deci muierea aceluia zlubavă și ră de muscă hiind, iară domnul tānăr și gata la orice vreme, nu s-au īndărăptat de la cele tinerești meșteșuguri, ce toată noaptea au stătut lāngă dānsa, ba și mai aproape. După care, īmplinindu-se șepte luni, au den hiclenie muierească, au poate fi cu adevărat, născut-au Ciubăroaia prunc bărbătesc și i-au pus nume Alexandru, īn pilda tătāne-său.

Și așa pre acesta aflāndu-l și adeverindu-l boierii că-i den osul lui Alexandru-vodă cel Bătrān, cu toții l-au rădicat domn, văleatul 6957 de la facerea lumii, iară de la Hristos 1449, dechemvrie īn 8 zile.

Și i-au zis Ciubăr-vodă.

Domnia lui Ciubar Voda - Predoslovie
Domnia lui Ciubar Voda - De amestecaturile

Domnia lui Ciubar Voda - Nakazanie
Domnia lui Ciubar Voda - De domnia lui Ciubar-Voda
Domnia lui Ciubar Voda - De inceputul domniei
Domnia lui Ciubar Voda - De o stea mare cu coada
Domnia lui Ciubar Voda - Cand s-au razboit Ciubar-voda
Domnia lui Ciubar Voda - Cand face nunta Ciubar-voda
Domnia lui Ciubar Voda - De un gramatic minciunos
Domnia lui Ciubar Voda - De sfarsitul domniei si moartea lui Ciubar-voda


Aceasta pagina a fost accesata de 1729 ori.
{literal} {/literal}